
پویش سبز گازرسانی به استان فارس رسید
فارس دومین استان گازخیز
توسعه گازرسانی را می توان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین فعالیتهای اجرایی دولت در کاهش مصرف سوختهای مایع و ظرفیت سازی برای افزایش صادرات فرآورده، کاهش آلودگی هوا، افزایش رفاه اجتماعی و محرومیت زدایی به ویژه از مناطق روستایی برشمرد. در طول هفت سال گذشته اقدامات قابل تاملی در حوزه گازرسانی اجرایی شده که افزون بر بخش خانگی، بخشهای صنایع و نیروگاهی را نیز شامل می شود. در ادامه توسعه گازرسانی در کشور و افتتاح پروژههای گازرسانی، استان فارس پس از خراسان رضوی، کرمانشاه و کرمان، میزبان پویش سبز گازرسانی بود. بر این اساس، روز دوشنبه (19 آبان ماه) آیین بهره برداری از پروژههای گازرسانی استان فارس به صورت ویدئوکنفرانس و با حضور بیژن زنگنه وزیر نفت، حسن منتظرتربتی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و جمعی از مسئولان استان فارس برگزار شد. این طرحها شامل تکمیل عملیات گازرسانی به یک شهر، ۵۵ روستا و ۱۲۵ طرح صنعتی با اعتبار ۱۸۸ میلیارد تومان بود که با افتتاح این پروژهها به ۸هزار و ۷۵۶ خانوار گازرسانی می شود.
وزیر نفت در این مراسم سخنان خود را با قدردانی از دست درکاران گازرسانی به استان فارس آغاز کرد و یادآور شد: استان فارس دومین استان گازخیز کشور است. میدانهای متعددی در این استان داریم؛ میدانهای شانول، وراوی، هما، تابناک، آغار و دالان میدانهایی است که هم اکنون از آنها گاز تولید می شود. البته میدانهای زیادی هم در این استان هستند که باید توسعه یابد و در برنامه قرار دارد.
بیژن زنگنه با بیان اینکه در تراز تولید و مصرف گاز تا افق ۱۴۲۰ تقریبا توسعه همه میدانهای گازی شناخته شده برنامه ریزی شده است، تصریح کرد: استان فارس تا سه سال پیش از نظر گازرسانی عقب بود و مشکل داشتیم، اما خوشبختانه با همت دوستان خود را خیلی سریع جلو کشید که این جای قدردانی دارد.
بهره مندی 86 درصد روستاهای فارس از گاز
زنگنه با اشاره به اینکه ۸۶ درصد بخش روستایی استان فارس هم اکنون تحت پوشش گازرسانی قرار دارد و تا شهریورماه ۱۴۰۰ به این میزان ۸.۵ درصد افزوده و به حدود ۹۵ درصد می رسد، تصریح کرد: همچنین مجموع گازرسانی شهری و روستایی به این استان در سال ۱۴۰۰ به ۹۸ درصد می رسد.
به گفته وی، استان فارس اکنون جزو استانهای پیشتاز است و استفاده از واژه «پویش سبز» برایش صدق می کند.
وزیر نفت با بیان اینکه همه تلاشهای صورت گرفته در گازرسانی از یک سو حاصل نگاه وزارت نفت و مدیریتش به توسعه یکپارچه صنعت گاز (ما نیامدیم گازرسانی کنیم و بعدش هم گاز نداشته باشیم که توزیع کنیم) و از سوی دیگر به برکت تلاش بزرگ خستگی ناپذیر مجاهدان گمنام ما در پارس جنوبی است، تصریح کرد: تولید گاز از میدان پارس جنوبی از روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۲ به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. این اعداد، عددهای ساده ای نیست و اعداد بسیار بسیار بزرگی است. کسی تا کار نکرده باشد معنای این اعداد را متوجه نمی شود.
نصب 30 سکو در شرایط سخت تحریم
وزیر نفت ادامه داد: راه اندازی ۱۷ پالایشگاه، نصب بیش از ۳۰ سکو، حفر صدها چاه، هزار کیلومتر لوله کشی در پارس جنوبی و... به خوبی و شایستگی و در شرایط سخت تحریم و بالاترین فشارها به بهره برداری رسید. این موفقیت بزرگی است که صنعت نفت به آن رسید و توانست گاز را تامین کند تا اکنون ما سربلند باشیم و به رکورد روزانه هزار مترمکعب گاز خام برسیم.
وزیر نفت با اشاره به اینکه محیط زیست، پیمانکاران، صنایع، دولت و کل کشور از گازرسانی منتفع هستند، تصریح کرد: گازرسانی نیز سبب کاهش مصرف فرآورده نفتی و افزایش صادرات آن شده و این موضوع برای دولت هم نفع دارد، ما اکنون چهار برابر سال ۹۲ فرآورده نفتی صادر می کنیم.
وی تاکید کرد: در موضوع گازرسانی ریالی از بودجه دولت هزینه نشده است و همه از آن منتفع شدند که این به معنای سیاست گذاری درست و تدوین و اجرای بند «ق» تبصره ۲ سال ۹۳ و پس از آن ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید بوده است. سیاست گذاری درست این است که همه از آن منتفع شوند و هیچ کس ناراضی نباشد.
زنگنه تصریح کرد: در این موضوع صدها ایده و پروژه دیگر هم وجود دارد که می شود انجام داد تا همه سود ببرند و هیچ کس زیان نکند، صنعت کشور فعال شود، امور تولیدی کشور رشد کند، دولت درآمدش بیشتر شود و هیچ مشکلی هم برای دولت ایجاد نشود. این خیلی مهم است که از تجربه ای که به دست آوردیم همه استفاده کنند و جلو بروند.
ضرورت مصرف بهینه در مصرف گاز
وزیر نفت با اشاره به اینکه با ساخت خطوط ۵۶ اینچ گاز، نگرانی بابت کاهش افت فشار گاز وجود ندارد، تاکید کرد: با وجود انجام کارهای خوب در گازرسانی و افزایش تولید گاز در کشور از مردم تقاضا می شود گاز را بهینه مصرف کنند. در مصارف خانگی بدون اینکه به رفاه مردم آسیب برسد می توان مصرف گاز را کم کرد تا هموطنان بیشتری از گاز استفاده کنند. شرکت ملی گاز هم روشهای تشویقی را برای تنظیم موتورخانهها، بخاریهای کم مصرف و... شروع کرده است، همچنین تخفیف به افراد با مصرف پایین نیز در برنامه است که به زودی در دولت تصویب و برای اجرا ابلاغ می شود.
زنگنه با بیان اینکه طرحهای گازی استان فارس در برنامه سند توسعه گاز و مصرف دیده شده و پیگیری می شود، به طرح خط پروپیلن برای مناطق مرکزی و جنوبی ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس این طرح قرار شد مجموعه ای از تولید نزدیک ۱.۵ میلیون تن پروپیلن در عسلویه بر پایه عمدتا متانول احداث شود و این پروپیلن تولیدی با خط لوله ای که احداث می شود به شمال شیراز منتقل شود. از آنجا هم به مصرف صنایع و توسعه در آن منطقه برسد و از آنجا با کامیون و قطار بتواند به مناطق دیگر مرکزی ایران برای پایین دستی منتقل شود.
وی با تاکید بر اینکه تحقق این مهم همسو با سیاستهای اقتصاد مقاومتی است و مقام معظم رهبری نیز همیشه بر آن تاکید داشته اند، افزود: این کار مهمی است که دولت در این مسیر آمادگی دارد احداث خط لوله را که از عسلویه تا شمال شیراز می آید انجام می دهد و بقیه کارها از جمله ساخت مخازن بر عهده بخش خصوصی است. همان کاری که در خط لوله اتیلن غرب انجام شد و تجربه موفقی بود.
وزیر نفت با بیان اینکه استان فارس زادگاه پتروشیمی ایران است و نخستین پتروشیمی ایران «مرودشت» بوده است و جا دارد در این بخش کار شود، تصریح کرد: فارس، استان مهمی برای کشاورزی است، اما به طور حتم باید صنعتی شود که زیربنای آن گاز است و هم اکنون از آن بهره می برد.
تحریمهای آمریکا؛ نوعی انتقام جویی و کینه جویی علیه ایران
وزیر نفت تحریمهای آمریکا علیه ایران را نوعی انتقام جویی و کینه جویی دانست و گفت: این تحریمها هیچ تاثیری ندارد و تنها عزممان را برای خدمت به مردم راسخ تر کرده است.
زنگنه در واکنش به تحریمهای اخیر آمریکا علیه مدیران ارشد نفتی اظهار کرد: آقای ترامپ در روزهای آخری که در کاخ سفید هستند، تعدادی از مدیران ارشد نفت را به بهانه حمایت از تروریست تحریم کردند، ما قربانی تروریست هستیم، اما حامی آن نیستیم. ما دشمن تروریست هستیم و به این دلیل با آقای ترامپ مخالف بودیم و هستیم. ایشان در این سالها سرکرده جریانهای تروریستی بودند.
وی با بیان اینکه این تحریمها نوعی انتقام جویی و کینه جویی است، وگرنه تاثیری ندارد، تصریح کرد: امروز برخیها نوشتند سیلابی از تحریم در راه است! اصلا چیزی برای تحریم نمانده است! هر چیزی بود را تحریم کردند، مگر اینکه همکاران ما در بخش خدمات را هم تحریم کنند.
وزیر نفت ادامه داد: نه ما از تحریم می ترسیم و نه تاثیری در کار ما دارد، فقط عزممان را برای خدمت به مردم راسخ تر می کند. افتخار ما این است خدمتگزار مردم هستیم و محکم پای مردم ایستادیم. همان گونه که در صفحه شخصی خود در توییتر نوشتم؛ جان، مال و آبرویمان را فدای ملت و سربلندی ایران می کنیم.
زنگنه گفت: همیشه از خدا می خواهم آخرین لحظههای زندگی ام با آرامش از این دنیا بروم، کسی آرامش دارد که قلب و دلی آرام دارد و به دنیا دل نبسته باشد.
طرح اولیه صادرات گاز ایران به افغانستان آماده است
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز در این مراسم گفت: طرح اولیه صادرات گاز به افغانستان آماده شده و مکاتبات را انجام داده ایم و منتظریم دستگاه دیپلماسی کشور به آن ورود کند. مبنای ما برای انجام پروژه صادرات گاز به افغانستان تکیه بر بخش خصوصی است، اما لازم است که این بخش مجوزهای لازم را از دولت افغانستان داشته باشد.
حسن منتظرتربتی افزود: افزایش تولید در پارس جنوبی یکی از پشتوانههای توسعه صنعت گاز کشور بوده است و از ابتدا قرار شد با توسعه گازرسانی، مصرف سوخت مایع کاهش یابد.وی ادامه داد: تا سال ۱۳۹۲ سالانه ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع مصرف می شد و ما باید از سوختن این مقدار جلوگیری می کردیم تا بتوانیم منابع مالی توسعه صنعت گاز را فراهم کنیم، با این حال در آن زمان تصویر روشنی از نحوه اجرای قانون بند «ق» وجود نداشت و برای همه پرسش بود که این قانون قرار است چطور اجرایی شود و چه منافعی دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: مهم ترین اتفاق همین جایگزینی گاز طبیعی با آن ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع بود که هر سال به مرور مقدار مصرف سوخت مایع با توسعه گازرسانی کاهش یافت و پیش بینی می کنیم با این روند با گازرسانی به نیروگاههای چابهار و ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان و تعدادی از شهرها و روستاهای باقی مانده، در سال ۱۴۰۱ و با کمی بدبینی در سال ۱۴۰۲، مانع مصرف آن ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع شویم و این رقم را به صفر برسانیم، هرچند حالا هم مقدار قابل توجهی از آن کاهش یافته است.تربتی با بیان اینکه مصرف سالانه این ۳۴ میلیارد لیتر سوخت حدود ۱۷ میلیارد دلار هزینه داشت، اظهار کرد: این هزینه هم به مرور کاهش یافت و تا سال ۹۸، حدود ۱۱ میلیارد دلار از این جایگزینی درآمد به دست آمد.وی افزود: این درآمد تا پایان سال ۱۴۰۲ به حدود ۲۸ میلیارد دلار می رسد که این افزایش پس از آن هم ادامه دارد.
صرفه جویی در مصرف ۱۵۰ میلیارد لیتر فرآورده در نیروگاهها
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: اگر همان روند سال ۱۳۹۲ ادامه می یافت و جایگزینی ۳۴ میلیارد لیتر سوخت مایع با گاز طبیعی آغاز نمی شد، باید ۱۵۰ میلیارد لیتر فرآورده در نیروگاهها می سوزاندیم که اثر اقتصادی و محیط زیستی این اقدام بسیار قابل توجه است و افزون بر اینکه دیگر واردکننده این منابع نیستیم، به صادرکننده فرآوردههای نفتی تبدیل شدیم.
تربتی همچنین با تاکید بر اینکه گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور، به ویژه در استان سیستان و بلوچستان با شتاب ادامه دارد، تصریح کرد: تعداد روستاهای گازرسانی شده تا پایان سال ۱۴۰۰ به ۴۰ هزار روستا می رسد، اکنون حدود ۸۳ درصد روستاها و بیش از ۹۵ درصد شهرهای کشور از گاز طبیعی بهره مند هستند.
کشف میدان جدید گازی در ترکیهاثری بر قرارداد با ایران ندارد
وی همچنین با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر کشف ذخیره گازی جدید ترکیه در دریای سیاه بر تمدید قرارداد گازی با ایران گفت: این موضوع اثری بر قرارداد کنونی صادرات گاز ایران به ترکیه ندارد و باید دید نیازهای آینده چقدر بر موازنه بازار ترکیه تاثیر دارد، اما مقدار کشف شده رقم قابل توجهی نسبت به کل نیازهای آنها نیست و امیدواریم به زودی مذاکرات درباره تمدید قرارداد را آغاز کنیم.
تربتی با اشاره به توسعه تاسیسات گاز در منطقه سرخس و پایداری تامین گاز در شمال کشور اظهار کرد: با توجه به احداث پروژههایی همچون خط لوله دامغان - کیاسر - نکا و رشت - سنگر، شمال کشور به شبکه گاز جنوب متصل است و نگرانی از آن بابت وجود ندارد.
ذخیره سازی گاز هم در دو مخزن شوریجه و سراجه به خوبی انجام شده و بهره برداری از آنها به طور معمول از اوایل دی ماه آغاز می شود.
روند افزایشی گازرسانی به روستاهای استان فارس
استاندار فارس نیز گفت: گازرسانی و دیگر فعالیتهای مثبت وزارت نفت در این استان رضایتمندی مردم استان فارس را در پی داشته است.
عنایت الله رحیمی با تشکر از تلاشهای وزارت نفت برای گازرسانی به جمعیت ۵ میلیون نفری استان فارس، گفت: با همه اوصافی که استان فارس از آن برخوردار است، از جمله گستردگی و پهناور بودن آن، فعالیتهای انجام شده توسط وزارت نفت موجب رضایتمندی مردم شده است.
وی با اشاره به اینکه گازرسانی روستایی و شهری در فارس با افزایش خیره کنندهای روبه رو بوده است، افزود: معتقدم پوشش سبز استانی در واقع مزایای مختلفی از جمله صرفه جویی، ایمنی و کاهش هزینههای اقتصادی و رفاه و آسایش را در پی خواهد داشت.
استاندار فارس تصریح کرد: درخواست من از وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران این است که پروژههای در حال اجرا سریع تر به بهره برداری برسند تا سبب ایجاد اشتغال و تولید و ثروت آفرینی هرچه بیشتر برای استان شود، همچنین امیدوارم در مدت باقیمانده از این دولت، پروژهها تکمیل و تلاشها افزون تر شود.
توسعه گازرسانی سبب شکوفایی استان فارس میشود
رئیس مجمع نمایندگان استان فارس نیز گفت: امیدواریم تلاشهای وزارت نفت زمینهساز رشد، شکوفایی و پیشرفت هرچه بیشتر کشور و استان فارس شود.
ابراهیم عزیزی با تأکید بر اینکه گازرسانی و تکمیل پروژههای گازرسانی به روستاهای فارس ضروری است، افزود: استان فارس، استانی وسیع و پهناور است که ۵ میلیون نفر جمعیت دارد و شایسته بهرهمندی بیشتر از خدماتی همچون گازرسانی هستند.وی اظهار کرد: در طول سالهای گذشته اقدامهای خوبی در بخش گازرسانی به استان فارس انجام شده است، اما باید واحدهای مسکونی و صنعتی که هنوز در این استان از نعمت گاز برخوردار نیستند، سریعتر گازدار شوند.
رئیس مجمع نمایندگان استان فارس تصریح کرد: بخش قابل توجهی از مناطق استان فارس سردسیر است که ضرورت گازرسانی را دوچندان میکند، همچنین واحدهای صنعتی این استان برای گازدار شدن نیاز به حمایت بیشتری دارند که باید به این مهم نیز توجه شود.نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: استان فارس جزو استانهای با سابقه طولانی در گازرسانی است، از این رو شبکههای گازرسانی این استان نیازمند بازسازی و ترمیم هستند.
گازرسانی به روستاهای کشور نتیجه اراده ملی است
رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز گفت: همکاری خوب مجلس و دولت در کنار اراده ای ملی سبب شد امروز بسیاری از شهرها و روستاهای کشور از نعمت گاز بهره مند باشند.
محمدرضا رضایی کوچی افزود: خوشحالیم به برکت همکاری خوبی که بین دولت و مجلس شکل گرفت گازرسانی به روستاهای کشور نیز محقق شد.وی اظهار کرد: امروز بیش از ۸۵ درصد شهرها و روستاهای کشور از نعمت گاز بهره مند هستند که کار بسیار ارزشمندی است، به پاس این تلاش از همه زحمتکشانی که در این تلاطم اقتصادی همه کوشش خود را انجام دادند، تشکر و قدردانی می کنم.رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گازرسانی به استان فارس نتیجه کاری بزرگ است که اراده ای ملی نیز در پس آن وجود دارد. بدون شک در کنار تلاشهای وزارت نفت، فعالیتهای مثبت وزارت راه نیز در این پروژه آشکار است.نماینده جهرم در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: استان فارس، استانی پهناور و بزرگ است که به منابع فراوان گاز دسترسی دارد، از این رو تقاضا داریم که در کنار گازرسانی به مناطق محروم این استان، بحث گازرسانی به صنایع نیز پیگیری و دنبال شود، همچنین پروژههای نیمه تمام باید هرچه سریع تر با تخصیص اعتبار لازم و مساعدت وزیر نفت به اتمام برسند.
نمره بالای دولت در حوزه گازرسانی به شهرها و روستاها
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز گفت: اگر بخواهیم به خدمات دولت نمرهای بدهیم، بدون شک بالاترین نمره به گازرسانی و خدمات اجتماعی وزارت نفت تعلق میگیرد.
عبدالعلی رحیمیمظفری با تشکر از خدمات وزارت نفت بهویژه در حوزه گازرسانی گفت: اگر بخواهیم به خدمات دولت امتیاز یا نمرهای بدهیم، بدون شک بخش گازرسانی و خدمات اجتماعی وزارت نفت در کشور نمره بالایی میگیرند.وی افزود: خوشبختانه در سختترین شرایط تحریم اقتصادی و شیوع کرونا خدمات و فعالیتهای وزارت نفت بهویژه بخش سوخترسانی و گازرسانی متوقف نشد که جای تشکر و قدردانی دارد.عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تشکر از وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس و کارکنان این بخش، تصریح کرد: فارس، استان پهناور و وسیعی است، از این رو گازرسانی و ارائه خدمات نیز در این استان با هزینه بالایی انجام میشود.نماینده کوار، سروستان و خرامه در مجلس با بیان اینکه فارس سابقهای طولانی در زمینه گازرسانی دارد، عنوان کرد: این استان به نوعی کریدور انتقال گاز کشور است، بنابراین باید پروژههایی که در این استان در حوزه گازرسانی، آغاز شدهاند و هنوز به بهرهبرداری نرسیدهاند تکمیل شوند یا منابع مالی آنها تأمین اعتبار شود.رحیمیمظفری گفت: صنایع بسیاری در استان فارس ایجاد شده است که باید گازرسانی به آنها نیز بهطور جدی دنبال شود، یا گازرسانی آنها با تخفیفهایی همراه باشد، زیرا صنایع نقش مهمی در تولید و اشتغال استان فارس دارند.
وی اظهار کرد: عمر شبکههای گازرسانی استان فارس بالاست و انتظار میرود در بودجه سالانه، رقم مناسبی برای بازسازی شبکههای فرسوده گاز در این استان در نظر گرفته شود.
بهره مندی بیش از ۹۵ درصدی استان فارس از گاز
مدیرعامل شرکت گاز استان فارس نیز از بهره مندی بیش از ۹۵ درصدی این استان از گاز طبیعی خبر داد.
غلامعباس حسینی افزود: با اجرای ۳۰ هزار کیلومتر خط تغذیه و شبکه شهر و روستا و نصب و راه اندازی هزار و ۵۰۰ ایستگاه تقلیل فشار گاز در سطح استان تا امروز ۱۰۲ شهر معادل ۹۸.۹ درصد خانوار شهری و ۲ هزار و ۱۱۶ روستا معادل ۸۸.۲ درصد خانوار روستایی گازرسانی شدند.وی با بیان اینکه میانگین بهره مندی خانوارهای استان فارس اکنون ۹۵.۸ درصد است، افزود: یک میلیون و ۵۳۱ مصرف کننده در بخشهای خانگی، عمومی، تجاری و صنعتی در سطح استان به شبکه گاز متصل هستند.مدیرعامل شرکت گاز استان فارس تصریح کرد: عملکرد دولتهای یازدهم و دوازدهم در گازرسانی به استان فارس، با وجود همه تحریمهای ظالمانه و نوسانهای قیمت ارز، گام بلندی در کشور و به تبع آن در استان فارس بود.حسینی یادآور شد: در سال ۹۲، ۸۰ شهر به شبکه گاز کشور متصل بود که اکنون به ۱۰۲ شهر با رشد ۲۸ درصدی رسیده و در بخش روستایی از ۶۷۷ روستا به ۲ هزار و ۱۱۶ روستا رسیده که آن هم با رشد ۲۱۲ درصدی همراه بوده است.وی تصریح کرد: در این بازه زمانی ۳ هزار و ۷۵۰ صنعت به شبکه سراسری گاز وصل شد؛ این تعداد از ۴ هزار و ۴۲۶ در سال ۹۲ به ۸ هزار و ۱۸۶ رسید و ۸۵ درصد رشد داشت.مدیرعامل شرکت گاز استان فارس گفت: در این دولت در مجموع ۲ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری در بخش گازرسانی انجام شده است و تا پایان امسال هم ۱۰۰ روستای دیگر به شبکه سراسری گاز وصل می شوند.
- تاریخ درج خبر :
- 1399/09/14 - ٠١:٤٣
- تاریخ بروز رسانی خبر :
- تعداد بازدید خبر :
- 26