
بنبست در پروژههاي گازي معنا ندارد
بايد كه گذشت از اين كوهها
«پروژههاي گازي» در ادبيات رايج در رسانهها و در افكار خيلي از مردم با مراسمهاي افتتاحيه باشكوه به ياد آورده ميشود. تصاويري كه در ذهن ما از آيينهاي راه اندازي ابرپروژههاي صنعت گاز نقش بسته عموما تركيبي از سخنراني مسئولان، فلش مدام دوربينها و در نهايت روشن شدن مشعل و گازدار شدن روستا يا شهري ديگر در ميان شادماني مردم است. اما در پس همه اين صحنهها و آنچه در قاب رسانهها به نمايش در مي آيد، اصل ماجرا در جايي ديگر و در قالب حماسههايي نفسگير در جريان است تا پروژهاي ديگر از هفت خوان موانع فرارو گذر كرده و به مرحله تزريق گاز و راه اندازي برسد. جايي كه درسير تكاملي پروژهها بايد دهها مانع حقوقي، تحصيل اراضي، اقليمي، كالايي و بودجه اي را از ميان برداشت تا پروژه به پيش برود و با تاخير مواجه نشود.
موانع طبيعي از جمله موانعياند كه بر سر راه پروژهها قرار دارند و با توجه به جغرافياي فعاليت صنعت گاز و پراكندگي پروژههاي اين صنعت در اقصي نقاط كشور، سربازان گاز در هر منطقه كشور موانع متفاوتي را پيش روي خود مي بينند. متغير بودن شرايط اقليمي و توپوگرافي در نواحي مختلف ايران سبب شده است دست اندركاران پروژهها با موانع متفاوتي همچون كوهستان، رودخانه و مناطق باتلاقي در پروژهها رو به رو شوند. گازيها براي گذر از اين موانع، عملياتهاي عظيمي همچون شكافتن كوهها، صدها تن خاكبرداري، حفاري ترانشههاي عظيم، انفجار و ساعتها كار با پيكور را به انجام مي رسانند تا لولههاي گاز از ميان كوهها و رودخانهها بگذرد و به منازل مردم برسد. اما نكته مهم نحوه حل و فصل اين مشكلات است. كارنامه درخشان صنعت گاز حاكي از آن است كه سربازان اين صنعت علاوه بر عبور از اين موانع، نهايت دقت در مسائل ايمني و حفظ محيط زيست را لحاظ كردهاند تا رضايت همه ذينفعان حاصل شود. گذر خطوط لوله گاز از كوههاي تفتان در سيستان و بلوچستان، پيچ و خمهاي رشته كوه البرز و رودهاي خروشان قزل اوزن و كارون آنقدر استادانه انجام شده كه ميتوان به عنوان يك شاهكار مهندسي از آنها ياد كرد.
خطوط انتقال گاز ششم و نهم سراسري از پروژههاي مهم صنعت گاز به شمار مي آيند كه در سال جاري به بهره برداري رسيده اند. در ادامه نگاهي اجمالي خواهيم داشت به موانع طبيعي اين دو ابرپروژه شركت ملي گاز ايران.
عبور از كارون خروشان و ارتفاعات زاگرس
احداث خط لوله انتقال گاز 56 اينچ ششم سراسري يكي از راهبردي ترين پروژههاي وزارت نفت به شمار مي آيد كه از عسلويه آغاز شده و با گذر از استانهاي بوشهر، خوزستان، لرستان، كرمانشاه و كردستان به مرز نفت شهر در استان ايلام منتهي ميشود. دشواري عبور از رودخانههاي خروشان كارون، دز، كشكان، زال و سيمره و همچنين رشته كوههاي سر به فلك كشيده زاگرس بخشي از موانع طبيعي اين پروژه 1250 كيلومتري بود كه دست اندركاران پروژه موفق شدند با احداث پلي بسيار بزرگ، خط لوله را به صورت هوايي از كارون عبور دهند. همانطور كه مي دانيم كارون از جمله رودخانههاي كشور است كه كشتي راني در آن انجام ميشود و پل بايد به گونه اي احداث مي شد كه خدشه اي به عبور و مرور كشتيها وارد نشود.
عبور از قزل اوزن
پروژههاي طرح نهم سراسري از خطوط اولويتدار و مهم شركت ملي گاز است. اين خط لوله از بيد بلند آغاز ميشود و تا مرز بازرگان ادامه دارد. دست اندركاران پروژه در مسير اجراي آن با موانع متعدد طبيعي در غرب كشور و استان خوزستان مواجه شدند. آنها در كريدور غرب از دهگلان تا مياندوآب با كوهستانهايي با شيبهاي تند و زمينهايي از جنس سنگ مواجه شدند كه عمليات را دشوار و زمانبر مي كرد اما تلاش شد با افزايش منابع، ماشين آلات، تجهيزات و شيفتهاي كاري اين موانع جبران شود. طي زمان انجام پروژهها در كردستان، دو زمستان سخت و به ويژه زمستان 97 كه شدت سرماي آن در20 سال گذشته بي سابقه بود، پشت سر گذاشته شد. تعداد عبور از موانع بسيار زياد بود و در دو گسترده دهگلان-مياندوآب مجموعا 45 مورد عبور از جاده آسفالت به صورت غلاف گذاري انجام شد و 5 مورد عبور از رودخانههاي پرآب و دائمي صورت گرفت. عبور از رودخانه قزل اوزن با عرض 320 متر كه يكي از پرآب ترين و عريض ترين رودخانههاي كشور به شمار مي آيد، كاري بسيار دشوار بود. مروري بر اين دو پروژه حياتي حاكي از اين واقعيت است كه گازيها استاد ارايه راه حل در مواجهه با موانع و بحرانهاي بزرگ هستند و در موضوع گذر از موانع طبيعي پروژهها نشان دادند كه به خوبي راه خلق ابتكارات را مي دانند. مهندساني بي همتا كه با تكيه بر ابتكارات مهندسي خود شاهكارهايي را در دل كوههاي سر به فلك كشيده و رودهاي خروشان خلق مي كنند و پروژهها را به ساحل امن مي رسانند.
سید شریف فرحناک فر
- تاریخ درج خبر :
- 1399/09/14 - ١٩:٢٨
- تاریخ بروز رسانی خبر :
- تعداد بازدید خبر :
- 90